Dette kan du få i lønn som frisør


Med vår frisørutdanning kan du sikre deg en trygg, spennende og kreativ jobb. Les mer om frisøryrket og hva slags lønn du kan forvente deg i denne artikkelen.

Søk frisørutdanning

Ved å ta en frisørutdanning gjennom Adam og Eva Skole og Akademi kan vi hjelpe deg mot drømmen om å bli frisør. Vi har utdannet en rekke dyktige frisører landet rundt, også internasjonalt. Gjennom vårt studieløp får du den kunnskapen og støtten du behøver for å lykkes. 

Snittlønnen til en 100 % ansatt frisør i Adam og Eva Gruppen ligger på 567 345,91 i 2022. Man kan tjene mer eller mindre enn dette, avhengig av arbeidssted, utdannelse, erfaring og ikke minst arbeidstimer.  

Dersom du er usikker på hvordan du bør jobbe som frisør eller hva du kan forvente deg i lønn, kan det være lurt å ta kontakt med noen som jobber som frisør, enten i en salong eller som selvstendig næringsdrivende. Da kan du få en pekepinn på hvor mye du kan komme til å tjene. 

Les mer: Norsk frisørskole

Hvem passer til å bli frisør? 

For å lykkes som frisør er det først og fremst viktig at du liker å jobbe med hendene og er kreativ. I tillegg er det viktig at du er sosial og liker en utfordrende hverdag. Du må også være flink til å kommunisere, slik at du får med deg akkurat hva det er kunden ønsker. 

Du må være forberedt på at kunden i stolen hele tiden dømmer arbeidet ditt, og har ofte høye forventninger. Derfor er det viktig at du er god på å føre en dialog. 

Øvelse gjør mester

Deretter er det øvelse som gjør mester. Du må like å lære nye ting, da frisøryrket og trendene er i stadig forandring. Her gjelder det å få med deg de kursene du har mulighet til å delta på og som er relevant for din kundebase. 

Er du en kreativ sjel, velger du med andre ord riktig yrke som frisør. 

Tålmodighet og punktlighet

For å kunne oppnå forventet frisørlønn må du ha respekt for andres tid, og du må være tålmodig. Høyt fravær på frisørskolen vil sette deg lenger bak i jobbsøkerkøen, siden salongen er avhengige av at frisørene møter opp til avtalte bookinger, åpningstider samt varierende skift.  

Hvordan bli frisør?

Av formell utdanning kreves det at grunnskolen er gjennomført. Om du har erfaring med hår fra før, har ingen betydning. Hos Adam og Eva skole og Akademi har vi rullerende opptak gjennom hele året. 

Frisørskolen starter opp hver høst i august, og vårsemesteret starter opp i januar. Skolen har en varighet på 6 måneder. Dersom du ønsker å sikre deg en plass er vårt tips å søke så tidlig som mulig.

Det tar 4 år før du kan ta svennebrev i frisørfaget: 2 år på skole og 2 år som lærling . Det finnes kurs og tidligere skolegang og praksis som kan gi fradrag i læretida, men det må vises til 4 år med relevant opplæring før svennebrev kan avlegges.


Hos oss er du velkommen til å  utdanne deg som frisør, enten du er 18 år eller 65 år!  

Hva kan du forvente av lønn i frisørbransjen?

Hvor mye en frisør tjener avhenger av flere faktorer. Skal du for eksempel opprette et enkeltpersonforetak å jobbe som frilanser? Skal du «leie stol» i en salong? Eller skal du være fast ansatt med timebetalt?

Det finnes flere måter å jobbe som frisør på. Hva som lønner seg for deg kommer an på hvor mye arbeid du velger å legge i det og hvilken arbeidsgiver du vil jobbe hos. 

Flere faktorer avgjør lønnen din som frisør:

Startlønn

Nyutdannede frisører kan forvente en relativt lav startlønn, spesielt hvis de har begrenset erfaring eller spesialisering. Dette kan variere fra område til område, men det er vanlig at de starter rundt gjennomsnittlig lønn for yrket.

Erfaring

Ettersom en frisør får mer erfaring, kan lønnen gradvis øke. Vanligvis vil frisører med flere års erfaring kunne justere prisene sine i tråd med deres økte ferdighetsnivå og etablerte kundebase.

Utdanning og spesialisering

Frisører som har fullført omfattende frisørutdanning og kurs, inkludert spesialiserte tjenester som fargebehandling, hårforlengelser eller styling, kan tilby høyere priser for sine ekstra ferdigheter.

Salongtype og sted

Lønnsnivået kan variere basert på om frisøren jobber i en enkel nabolagssalong eller en eksklusiv luksussalong i en storby. Salongens beliggenhet påvirker også inntektspotensialet, da byer med høyere levekostnader vanligvis har høyere prissetting.

Arbeidstid og kundegrunnlag

Antall arbeidstimer og antall klienter en frisør kan betjene per dag kan påvirke den samlede inntekten. Frisører som kan fylle timeplanen sin med jevnlig klientell, har større mulighet til å tjene mer.

Provisjon

Frisører har ofte muligheten til å tjene lønn gjennom en provisjonsbasert modell, der de får en prosentandel av inntektene fra tjenestene de utfører. Provisjon kan være motiverende, da den belønner frisører proporsjonalt med deres arbeid og evne til å tiltrekke seg kunder. 

For frisører som er dyktige i å bygge en lojal klientell og tilby populære tjenester, kan provisjon føre til en betydelig inntekt. Imidlertid kan det også være perioder med svingende inntekt, spesielt når det er lav etterspørsel etter tjenester. 

Selvstendig næringsdrift

Som selvstendig næringsdrivende frisør har du større kontroll over prissettingen, men du må også ta hensyn til driftskostnader som leie av arbeidsplass, forbruksmateriell og markedsføring. Inntekten kan variere avhengig av hvor godt du administrerer virksomheten din.

Markedsetterspørsel

I perioder med høy etterspørsel etter frisørtjenester, som før ferier eller spesielle arrangementer, kan frisører ha mulighet til å øke prisene midlertidig, noe som kan påvirke den månedlige inntekten positivt.Frisører med svennebrev tjener mer

Frisører med svennebrev har fullført 4 års yrkesutdannelse innen frisørhåndverksfag. Dersom du har svennebrev, vil du få høyere lønn og bli mer attraktiv på jobbmarkedet.

Frisører som har gjennomført omfattende frisørutdanning og kurs, inkludert spesialiseringer som fargebehandling og avansert klippeteknikk, har også en tendens til å bli mer etterspurt og derfor kan de tilby høyere priser for tjenestene sine. Adam og Eva Skole og Akademi tilbyr svennebrev for frisører. 

Fagforbundet Frisørenes Fagforening

Fagforeninger og kollektive forhandlinger spiller en vesentlig rolle i å sikre rettferdig lønn og gunstige arbeidsvilkår for frisører. Gjennom fagforeninger har frisører muligheten til å samle seg og styrke sin forhandlingsposisjon overfor arbeidsgivere. Dette kan føre til bedre avtaler angående lønn, arbeidstid, helsefordeler og andre viktige aspekter av arbeidslivet. 

Frisørenes Fagforening har lenge jobbet for å øke norske frisørers minstelønn og forhandle frem en tydeligere tariffavtale. Gode lønninger er en av faktorene som skal løfte bransjens omdømme.

En god utdanning er viktig for frisørlønnen

For å kunne få forventet frisørlønn og jobb, er det viktig at du velger en god utdanning. Ved å ta frisørutdanningen gjennom Adam og Eva skolen kan vi garantere deg en god utdanning med faglig dyktige frisører. Vi har utdannet frisører landet rundt som har gjort stor suksess i yrket. 

Vi har skolestart i august og januar med rullerende opptak. Fordi vi opplever stor pågang av søkere, anbefaler vi deg å søke så snart du kan. Etter mottatt søknad, tar vi kontakt med deg på telefon. Her legger vi stor vekt på din motivasjon og interesse for frisørfaget.

Ved å ta utdanningen gjennom oss vil du få en trygg utdanning der vi hjelper deg ut i en sikker jobb.

Finn en stilling som passer dine ønsker

Det er viktig å merke seg at lønnsnivået for frisører varierer mye basert på individuelle omstendigheter. For nøyaktig informasjon om forventet lønn i ditt område og med din erfaringsbakgrunn, er det lurt å undersøke lokale lønnsstatistikker og eventuelt rådføre seg med bransjeeksperter eller fagforeninger.

Ta gjerne kontakt med Adam og Eva Skole og Akademi for mer informasjon om karrieremuligheter. Du kan også ta turen innom en av våre salonger for å få et realistisk bilde på både lønn og arbeidshverdag. 
Søk frisørutdanning her